O‘zbekiston

O‘zbekistonliklarga issiq havoda oziq-ovqat iste’mol qilish bo‘yicha tavsiyalar berildi

Sog‘liqni saqlash vazirligi issiqda shirin gazlangan ichimliklarni qanday almashtirishni tushuntirdi.

O‘zbekistonliklarga issiq havoda oziq-ovqat iste’mol qilish bo‘yicha tavsiyalar berildi

Sog‘liqni saqlash vazirligi O‘zbekistonda jaziramaga bardosh berishni osonlashtirish uchun qanday mahsulotlarni tanlash kerakligini aytdi.

Sog‘liqni saqlash vazirligi Ekologik diplomatiya boshqarmasi boshlig‘i Abduqayum To‘xtaqulovning ta’kidlashicha, issiq havoda suvsizlanishning oldini olish uchun chanqamasangiz ham, kun davomida yetarli miqdorda suyuqlik ichish kerak.

Umumiy tavsiyalarga ko’ra, kuniga 2,5-3 litr suyuqlik ichish kerak, ammo bu miqdor jismoniy faollik va havo haroratiga qarab oshishi mumkin; tashqariga chiqayotganda siz bilan suv olishingiz kerak.

Eng yaxshi ichimlik oddiy toza suvdir. Muzli suv o’rniga xona haroratida yoki ozgina salqin suv ichish yaxshidir. 36-37 daraja haroratdagi suv organizmdagi metabolizm va ichak faoliyatini yaxshilaydi.

Shakarsiz yashil choy chanqoqni boshqa ichimliklarga qaraganda yaxshiroq qondiradi. O’simlik choylari (yalpiz, romashka), nordon mevalardan shakarsiz kompotlar (mevali ichimliklar), ayran, kefir va limonli suv ham foydalidir. Ushbu ichimliklar tanani minerallar va vitaminlar bilan ta’minlaydi.

Bodring, tarvuz va qovun kabi suv miqdori yuqori bo’lgan oziq-ovqatlar namlikni oshiradi. Sut tarkibidagi elektrolitlar tufayli foydali bo’lishi mumkin.

Biroq, issiq havoda ba’zi ichimliklardan voz kechish kerak, chunki ular nafaqat chanqog’ingizni qondirmaydi, balki suvsizlanishni ham oshirishi mumkin. Bularga quyidagilar kiradi:

  • gazlangan ichimliklar, shakar miqdori yuqori bo’lgan qadoqlangan sharbatlar;
  • spirtli ichimliklar;
  • kofein miqdori yuqori bo’lgan ichimliklar (qahva, choyning ayrim turlari, energetik ichimliklar);
  • juda sovuq (muzga o’xshash) ichimliklarni o’z ichiga oladi.

Bundan tashqari, issiq kunlarda oson hazm bo’ladigan ovqatni kichikroq qismlarda va tez-tez iste’mol qilish tavsiya etiladi. Suv miqdori yuqori bo’lgan meva va sabzavotlarga (tarvuz, qovun, bodring, selderey) ko’proq e’tibor qaratish lozim.

Salatlar, yogurtdan tayyorlangan idishlar (masalan, okroshka) va sovuq sho’rvalar kabi sovuq ovqatlar ham foydalidir. Ter bilan yo’qotilgan tuzni to’ldirish uchun sho’r ovqatlar iste’mol qilish tavsiya etiladi. Biroq, qayta ishlangan va juda tuzlangan ovqatlardan voz kechish kerak.

Ovqat hazm qilish jarayonining o’zi tanada issiqlik hosil qiladi. Shuning uchun issiq havoda hazm qilish qiyin bo’lgan og’ir ovqatlardan voz kechish past ichki tana haroratini saqlashga yordam beradi.

Og’ir, yog’li va oqsilga boy ovqatlar (ayniqsa, qizil go’sht) iste’molini cheklash tavsiya etiladi, chunki ularning hazm bo’lishi ko’proq metabolik issiqlik hosil qiladi. Baliq va o’simlik oqsillari engilroq variantlardir.

Shirinliklar va pishirilgan mahsulotlar zaiflik va chanqoqlik hissini kuchaytirishi mumkin. Chanqoqni keltirib chiqaradigan ovqatlar, masalan, juda tuzlangan yoki dudlangan go’sht va baliq mahsulotlari, konservalarni iste’mol qilishni kamaytirish kerak.

Ba’zi manbalar achchiq ovqatlar terlashni kuchaytiradi va sizni sovutishga yordam beradi, deb da’vo qilsa-da, bunday ovqatlar tana haroratini oshirishi mumkinligi haqida ko’plab ma’lumotlar mavjud. Shu munosabat bilan normani bilish va individual reaktsiyalarni hisobga olish muhimdir.

Shuningdek oʻqing: Oʻzbeklar jahannamdan qanday omon qolishlari mumkin — Sogʻliqni saqlash vazirligi maslahati. Fuqarolarga suvni unutmaslik tavsiya qilindi.

Izohlar

Mavzuga oid